fbpx

We willen het allemaal wel. Goed in je vel zitten, uitgerust en energiek zijn, geen stress hebben en als het even kan ook lekker fit zijn. En dat kan allemaal! Dit zijn namelijk een paar fijne resultaten van het naleven van een gezonde leefstijl.
Wat komt er eigenlijk kijken bij het naleven van een gezonde leefstijl? In de komende blogs gaan we dieper in op drie geheimen van een gezonde leefstijl en hoe je deze aspecten zelf succesvol kunt toepassen. Te beginnen met gezonde voeding.

Gezonde voeding en eten is misschien wel het eerste waar je aan denkt bij een gezonde leefstijl. Veel groenten en fruit, weinig suikers en koolhydraten. Was het maar zo simpel. Laten we uitpluizen wat het begrip ‘gezonde voeding’ inhoudt, hoe gezonde voeding past binnen een gezonde leefstijl en wat je kunt doen om gezonder te eten.

Gezonde voeding: wat houdt het in?

Een gezond voedingspatroon gaat hand in hand met een gezonde leefstijl. Maar waar moet gezonde voeding nou eigenlijk aan voldoen? En wat kun je doen om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten?
We gaan een aantal aspecten van gezonde voeding onder de loep nemen.Wat je eet, wanneer je eet, hoeveel je eet en waar je eet hebben hier namelijk veel invloed op.

Gezonde voeding: wat eet je?
Een gezond dagmenu bestaat uit voeding welke rijk is aan vitaminen, mineralen, eiwitten en energie. Daarnaast is het goed om zo gevarieerd mogelijk te eten. Er zijn zoveel verschillende soorten groenten, fruit, peulvruchten, noten en ander eiwitrijk voedsel. Hoe meer afwisseling je hebt in je eetpatroon, hoe gezonder je bezig bent. Bovendien kun je van heel veel smaken en mooie producten genieten door lekker veel te variëren. Zo houd je een gezond eetpatroon leuk, uitdagend en vooral lekker.

Kijk voor inspiratie binnen een gezond eetpatroon bijvoorbeeld eens naar de koolhydraatarme en healthy producten van PS. food & lifestyle. Met de gezonde tussendoortjes, crackers, muesli en koolhydraatarme pasta bijvoorbeeld leg je de basis voor gezonde voeding en een gezonde leefstijl.

Gezonde voeding: hoeveel eet je?
Onze ogen kunnen groter zijn dan onze maag. Vooral als we na een lange intensieve dag met flink wat honger aan tafel gaan. De verleiding om veel te eten neemt alleen maar toe naarmate je met meer honger aan tafel gaat.
Begin met het rustig eten van een kleinere eerste portie en wacht even als je klaar bent. Je maag geeft namelijk een signaal af aan je hersenen wanneer je vol zit. Het duurt alleen even voordat dit signaal door je hersenen wordt geregistreerd, zo’n 15-20 minuten. Het kan dus zomaar zijn dat je door een te grote eerste portie aan het overeten bent. Of dat je veel te vroeg een tweede keer hebt opgeschept, omdat je dacht dat je nog honger had.
Schep dus eerst een kleinere portie op en wacht dan een kwartier tot twintig minuten. Je zult merken dat je eigenlijk gewoon meteen genoeg hebt gegeten. 

Gezonde voeding: waar eet je?
Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook de plek waar je eet heeft invloed op je gezonde voeding en voedingspatroon. Prop je snel even staand een paar hapjes kwark naar binnen omdat je haast hebt in de ochtend? Of zorg je dat je genoeg tijd over hebt om even rustig aan tafel te zitten en te ontbijten? Eet je aan de eettafel, of met je bord op schoot op de bank? Eet je zonder afleiding of heb je de tv aanstaan? En bovendien: als je een keer niet zelf kookt, waar haal je dan je gezonde voeding vandaan?
Het is belangrijk dat je echt de tijd en aandacht pakt voor elk eetmoment van de dag. Helemaal als het gaat om het avondeten. Het is zelfs zo dat eten voor de tv maag- en darmklachten kan veroorzaken, omdat je onbewust sneller eet en minder goed kauwt. Je bent namelijk niet gefocust op je eetmoment, maar op de tv. Uiteindelijk heeft je lichaam veel meer moeite om het eten te verteren. 
Het is dus verstandig om heel bewust om te gaan met de verschillende eetmomenten op een dag en om er echt de tijd voor te nemen.

Gezonde voeding: wanneer eet je?
Een ongezond voedingspatroon wordt onder andere gekenmerkt door onregelmatige eetmomenten. De ene dag heb je 6 gebalanceerde eetmomenten. De andere dag heb je 4 eetmomenten. De ene keer sla je het ontbijt over, de andere keer lunch je niet goed. Er is dan sprake van een onregelmatig eetpatroon, met alle gevolgen van dien.
Het overslaan van maaltijden heeft een negatieve invloed op je hormoonhuishouding. Bovendien schommelt je suikerspiegel enorm, waardoor je stress en een constant hongergevoel ervaart. Het is dus van belang dat je op geregelde momenten eet èn geen maaltijden of eetmomenten overslaat. 

Gezonde voeding begint met consistent en gevarieerd eten.

Gezonde voeding, gezonde leefstijl!

Onze voeding heeft enorm veel invloed op hoe we ons voelen, zowel fysiek als mentaal. Het is dus van belang dat je gezonde voeding een belangrijke plek geeft in je leven. Maar het kan nogal lastig zijn om je eetpatroon, welke al jaren is ingesleten, te veranderen. Je hoeft dit dan ook niet alleen te doen.

Iedereen is uniek en een gezonde leefstijl vraagt bij iedereen om een persoonlijke aanpak. Als coach bij PS. food & lifestyle sta ik altijd achter en naast je om je te helpen en te begeleiden bij het naleven van een gezonde leefstijl. Je stelt samen met mij een op maat gemaakt plan op voor hoe jij zo gezond mogelijk kunt leven. Graag leer ik je een gezond en normaal eetpatroon aan, dat eenvoudig in te passen is in je dagelijkse leven en wat bij jou persoonlijk past.

“Ik had al van alles geprobeerd maar niets werkte.”
“Ik wilde wel gezonder gaan eten maar ik wist niet hoe.” “Ik had al diverse diëten gevolgd, maar nadat ik stopte kwamen de kilo’s altijd snel weer terug.”

Klinken deze uitspraken jou bekend in de oren? Misschien is mijn hulp als voedingscoach dan iets voor jou. Zodra je er niet meer alleen voor staat maar samen, wordt het een stuk gemakkelijker! Ja, maak gelijk een afspraak!

De volgende keer bespreken we nog een geheim van een gezonde leefstijl: beweging.
Tot dan!

E-book Yes! Ik wil gezonder leven

Download het e-book: Yes! Ik wil gezonder leven.

Word een MooiSlank Club Member om het gratis e-book te downloaden. Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt een downloadlink in jouw mailbox.

Ebook2

You have Successfully Subscribed!