fbpx

Hoe je een gezonder en gelukkiger leven kunt leiden door beter te slapen.

We slapen gemiddeld 25 tot 35 jaar van ons leven en we verwachten dat slaap maar één functie heeft. Als je de basis van de slaap wegneemt of maar een beetje verzwakt, halen ook de beste voeding en gezondste lichaamsbeweging niets meer uit. Slaap is de belangrijkste pijler van een goede gezondheid. Tegenwoordig hebben we het allemaal druk. Onze agenda’s staan vol en de takenlijstjes zijn oneindig. We hebben tijd te kort en moeten ergens op inleveren; dus dan maar op onze slaap. Iedereen heeft 168 uur per week. Of je nu president bent, leefstijlcoach of moeder. Hoe ga je met deze uren om? Als we allemaal 8 uur per dag slapen, 8 uur per dag werken en 8 uur aan vrijetijd besteden kunnen we doen wat we leuk vinden. Zoals gezegd onthouden de meeste mensen zich van slaap. Maar ook van gezonde voeding, lichaamsbeweging en daglicht. Juist deze factoren zijn zo belangrijk en van invloed op elkaar en versterken elkaar. Deze onthouding zorgt voor stress. En we weten allemaal dat stress niet goed is voor een gezonde slaap. Slaaptekort is momenteel het grootste gevaar voor de volksgezondheid in ontwikkelde landen.

Wat kan er fout gaan als je weinig slaapt?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je 10 jaar korter leeft als je slecht of te weinig slaapt. Een keer slecht slapen is geen ramp, maar als het langere tijd duurt, kun je uitgeput raken en kom je in een vicieuze cirkel terecht. De gevolgen van chronisch slaaptekort zijn:

Geheugen- en concentratieproblemen, gebrek aan energie, slechter humeur, stemmingswisselingen, aantasting van het spraakvermogen, lagere reactiesnelheid, hoofdpijn, verminderd immuun- of afweersysteem, hoge bloeddruk, depressie, angststoornissen, huidveroudering, meer kans op hartproblemen, meer kans op Alzheimer, een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes en het krijgen van overgewicht. Deze laatste scoort hoog in Nederland. Gemiddeld eet een mens 300 of 400 kcal meer als ze last hebben van slapeloosheid. Dat is 10 kilo lichaamsvet die je aan het eind van het jaar erbij kan tellen. 50% van de Nederlandse bevolking boven de 18 jaar heeft last van overgewicht. Slaap zorgt ervoor dat je lichaam kan afvallen, kan herstellen. Slecht slapen zorgt ervoor dat de processen niet goed verlopen in het lichaam en dat je vatbaarder bent voor overgewicht, buikvet en dus ook voor Covid-19.

Slapeloosheid geeft  dus veel problemen, maar niet alleen lichamelijk en geestelijk. Denk ook aan je carrière, je relatie, je dromen.. Als je leeft in de spaarstand zal je overdag niet écht wakker zijn en kun je niet doen wat je leuk vindt. Je kunt geen goede beslissingen nemen die er echt toedoen. Je denkt in schaarste en ervaart meer onrust en angst. Dit zorgt voor een ongelukkige jij.

Wat wil je wel?

Je wilt graag een leven vol energie en leuke dingen. Als je goed slaapt word je ook echt wakker. Je beleeft de dag anders en je zult merken dat je écht aanwezig bent in je vrije tijd. Je wilt je dromen nastreven en je verlangens vervullen.

Slaaptips

Je hebt over slaap geen controle. Je kunt het niet afdwingen. Maar je kunt wel proberen om de slaapcondities zo goed mogelijk te maken. Met deze tips gaat het jou lukken om  beter te slapen en een gelukkigere en succesvolle versie van jezelf te worden.

 1. Breng regelmaat in je avondroutine
 2. Houdt een vast ritme aan voor opstaan en de tijdstippen waarop je eet
 3. Doe een powernap van maximaal 20 minuten tussen 13:00- 15:00
 4. Beweeg (het liefst overdag)
 5. Gooi je wekker weg en koop een wake-up light
 6. Kijk naar de oorzaak dat jij niet slaapt en pak dit aan
 7. Slapen is goud, maar rusten is zilver
 8. Het is oké om ’s nachts wakker te worden
 9. Het is oké als je een nacht minder goed slaapt
 10. Doe ademhalingsoefeningen of een meditatie voordat je gaat slapen

Conclusie

Een van de belangrijkste manieren om dus lichamelijk en geestelijk te ontspannen, is een gezonde slaap tussen de 6 en 9 uur met een gemiddelde van 8 uur. Er lijkt in het lichaam geen enkel belangrijk orgaan te zijn waarvan de functie niet door slaap wordt geoptimaliseerd (en sterk wordt beperkt door een gebrek daaraan). Er moet duidelijk een verandering plaatsvinden in de maatschappelijke waardering van slapen. Slapen doe je dus niet pas als je dood bent! Slapen doe je nu. Het liefst 8 uur per dag. De voordelen van een goede nachtrust zijn enorm. Jij wilt toch ook:

 • Een uitgerust brein, veel energie en daarmee plezier
 • Een stralend humeur en een gulle lach, wat resulteert in een goede sfeer en creativiteit
 • Een veilige werkomgeving en minder ongelukken
 • Minder vatbaar zijn voor ziekte, angst en stress
 • Beter op gewicht blijven, minder veroudering van het gezicht
 • Productiever zijn en dus meer succesvol

Kortom je staat gewoon een stuk positiever, gelukkiger en krachtiger in het leven door gemiddeld 8 uur te slapen. Voldoende uren in jouw bed maken jou dus gelukkig!

Bronnen

Geraadpleegd https://www.dorsoo.be/nl/blog/slaaptekort-oorzaken-gevolgen-oplossingen

Geraadpleegd https://markschadenberg.com

Schadenberg, M., Van slaapwandeling naar droomleven (2020), Kompas

Sonnevelt, Lesmap hoofdstuk 4 (2020)

Walker, M., Slaap(2018), de Geus

E-book Yes! Ik wil gezonder leven

Download het e-book: Yes! Ik wil gezonder leven.

Word een MooiSlank Club Member om het gratis e-book te downloaden. Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt een downloadlink in jouw mailbox.

Ebook2

You have Successfully Subscribed!