fbpx

Bewust en gezond eten tijdens de feestdagen is vaak een flinke uitdaging. De feestdagen staan altijd in het teken van familie, vrienden, samenkomen, gezelligheid, cadeautjes. En vooral: eten. Heel veel eten. Op de eerste kerstdag bij je schoonfamilie. Op de tweede kerstdag bij jou thuis. En op de derde en soms zelfs vierde eigenlijk niet-bestaande kerstdag ben je nog wel een paar keer uitgenodigd om gezellig te komen eten. En dan hebben we het nog niet gehad over de oliebollen met poedersuiker en het luxe eindejaarsdiner op 31 december. 

Er valt veel te vieren deze maand, en wie houdt daar nou niet van? Ik wel in ieder geval. Het kan alleen behoorlijk lastig zijn om je gezonde leefstijl en eetgewoonten goed vast te houden tijdens de feestdagen.
In deze blog geef ik je tips en laat ik je zien hoe je ook tijdens de feestdagen bewust en gezond kunt eten.

Feestmaand of feestdagen?

Ondanks het feit dat we december bezien als een feestmaand, duren de feestdagen zelf slechts een paar dagen. Vanaf september liggen de schappen in de winkel al vol met pepernoten, chocoladeletters en ander snoepgoed. En na 5 december zijn de kersttollen, gourmetschotels en kerstkransjes aan de beurt. Dus als je wilt kun je je anderhalve maand lang helemaal tegoed doen aan ongezond eten en snoepgoed.
De eerste stap naar bewust en gezond eten tijdens de feestdagen is om je ook echt alleen te beperken tot de feestdagen zelf. Laat je niet gek maken door alle sinterklaas- en kerstaanbiedingen, welke voornamelijk bestaan uit ongezonde eetwaren die hoog in suikers, koolhydraten en vetten zijn. 

Bewust en gezond: aan jou de keuze

In principe heb je twee keuzes:

Eten waar je zin in hebt, met alle gevolgen van dien.
Dit houdt in dat je lichaamsgewicht hoogstwaarschijnlijk zal toenemen en dat je jouw gezonde leefstijl even kwijt bent. Het kan dan lastig zijn om je ritme van bewust en gezond eten weer op te pakken, vooral omdat je een paar dagen alles hebt gegeten waar je zin in hebt. Dus dit heeft niet alleen gezondheidsgevolgen op de korte termijn, maar zeker ook op de lange termijn.

Letten op wat je eet, hoeveel je eet en wanneer je eet.
Je laat ongezonde etenswaren staan. Je schept geen tweede of derde portie op. En je beperkt je tot het aantal eetmomenten per dag dat je gewend bent. Dit vergt enig aanpassingsvermogen. Helemaal wanneer de mensen in jouw directe omgeving wel eten waar ze zin in hebben.
Jij bepaalt zelf wat je eet. Niemand bepaald voor jou dat je twee keer moet opscheppen of dat je een halve kersttol moet opeten. Nogmaals, je maakt zelf je eigen keuzes. 


Het gaat om het hebben én behouden van de juiste mindset.

En omdat je al het hele jaar zo goed bewust en gezond bezig bent, kun je deze mindset ook zeker aanhouden tijdens de feestdagen als je dat wilt. Maar dat hoeft zeker niet te betekenen dat je minder kan genieten van de feestdagen.

Bewust en gezond: tips voor de feestdagen

Met deze tips houdt je de feestdagen leuk, gezellig, en vooral bewust en gezond. 

🎄 Neem je tijd voor elk gerecht en stop met eten als je voldaan bent.
Geniet van de kwaliteit, eet mindful en ga bewust om met de kwantiteit.

Overdrijf niet met de grootte van je porties.
Schep niet te veel op. Laat je niet verleiden door een overvloed aan gerechten en bijgerechten op tafel. Het Voedingscentrum geeft hier meer tips over de portiegrootte van voedsel.

🎄 Kies voor heerlijke, maar vooral gezonde recepten.
Zoals deze lekkere Thaise Pompoensoep van MooiSlank. Een heerlijke starter van een bewust en gezond menu.

Glas rode wijn tijdens het kerstdiner

Ga niet te ver van tevoren inkopen doen.
Wacht liever tot de feestdagen bijna aanbreken. Als je voorraadkast begin december al uitpuilt met lekkere etenswaren, is de kans aanwezig dat ze de feestdagen niet gaan halen. 

🎄 Drink niet te veel alcohol.
Een glaasje rood tijdens het kerstmaal of een glaasje bubbels om het nieuwe jaar in te luiden hoort er natuurlijk bij. Maar drink met mate.

Plan genoeg beweegmomenten in.
In deze periode is iedereen hartstikke druk. Bewegen en sporten schiet er dan vaak als een van de eerste dingen in. Blok af en toe een uurtje in je agenda voor wat beweging. Zoals een extra blokje om met de hond. Of gezellige beweging- en fitnessgames op de Playstation of Nintendo met de familie na het kerstdiner.

Of je er nou voor kiest om niet, een beetje of heel bewust en gezond te eten tijdens de feestdagen, je kiest zelf voor datgene waar jij je goed bij voelt. Zowel op de korte als de lange termijn. Dus geniet lekker van de lieve mensen om je heen en van bewust en gezond eten.

In een volgende blog gaan we het hebben over goede voornemens in 2022. Tot volgend jaar!

E-book Yes! Ik wil gezonder leven

Download het e-book: Yes! Ik wil gezonder leven.

Word een MooiSlank Club Member om het gratis e-book te downloaden. Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt een downloadlink in jouw mailbox.

Ebook2

You have Successfully Subscribed!