fbpx

Heb jij last van brandend maagzuur? Wat is het en hoe kom je ervan af?

Met brandend maagzuur wordt het te vaak terugstromen van zure maaginhoud in de slokdarm bedoeld.

Brandend maagzuur veroorzaakt nare klachten. Medicatie kan het zuur weer laten zakken, maar vaak kun je door op je voeding te letten het innemen van medicijnen voorkomen.

De meest voorkomende oorzaken:

Te veel druk op de buik

  • Overgewicht: door het overtollige vet dat zich in je buikholte bevindt, is er eigenlijk te weinig ruimte waardoor het maagzuur ook naar boven gestuwd kan worden.
  • Zwangerschap: ditzelfde gebeurt bij zwangere vrouwen die last krijgen van opkomend maagzuur, alleen zorgt dan de aanwezigheid van het kindje ervoor dat er te weinig ruimte is.
  • Verstopping: bij verstopping wordt de druk in je buikholte, en dus ook in je maag, groter.

Voeding en vet eten

  • Voedingsmiddelen: tarwe, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap kan het sluitspiertje doen verslappen. Het sluit de maag dan minder goed af en de zure maaginhoud stroomt sneller weer terug in je slokdarm.
  • Vet eten: als je vet eet, moet je maag meer maagzuur aanmaken om het eten te kunnen verwerken. Bovendien blijft vet eten langer in de maag dan niet vet eten.
  • Te grote maaltijd: je maag moet hard werken om al het voedsel te verwerken. Door een (te) grote maaltijd kan de maag te vol worden en stroomt er makkelijker zure maaginhoud terug in de slokdarm.

Roken, alcohol en medicatie

Medicijnen, roken en het nuttigen van alcohol zijn regelmatig de oorzaak van maagzuur.

Stress

Stress die voor een grote emotionele verandering zorgt, zoals van tevredenheid naar groot verdriet, kan ervoor zorgen dat je meer last krijgt van brandend maagzuur. Als je eens stress hebt gehad, zoals door het verlies van werk of door ziekte, en je wordt weer geconfronteerd met een dergelijke stressor kan dit ook voor een verergering zorgen van maag en darmklachten.

Medische aandoeningen en ouderdom

Een niet goed sluitende maagklep, een luie maag, een breukje in het middenrif en ouderdom zijn ook oorzaken van brandend maagzuur.

Oplossingen:

Eet een zoete appel: zoete appels kunnen een kalmerend effect hebben op het brandend maagzuur. De extra sappen en het extra slijm wat je aanmaakt kan hiervoor de oorzaak zijn.

Neem appel cider azijn: dit kun je mengen met water zodat de smaak niet te sterk is. Het is erg zuur. Arts Theodore Baroody beveelt dit aan.

Neem rauwe honing: honing stimuleert de aanmaak van lichaamssappen en ook de werking van de alvleesklier. Dit ondersteunt uiteindelijk je hele maag- en darmstelsel.

Neem kauwgom: door het kauwen van kauwgom maak je extra slijm aan wat een kalmerend effect heeft op brandend maagzuur.

Minder strakke kleding: draag je vaak strakke kleding? Doe een knoopje los of doe je riem op een minder strak gaatje.

Tijdens sporten: als je aan het sporten bent en je krijgt last van brandend maagzuur kun je het beste stoppen en gaan staan. Vooral bij sit-ups kun je last krijgen van brandend maagzuur omdat je buikspieren je maag indrukken. Door je buik te ontspannen kun je bijna direct het brandend maagzuur verminderen.

Tijdens slapen: als je tijdens je slaap last krijgt van brandend maagzuur kun je een extra kussen onder je schouders leggen zodat je maag altijd lager ligt dan je slokdarm. Hierdoor voorkom je dat maagzuur uit je maag sijpelt en je het nare gevoel geeft.

Heb je na het proberen van bovenstaande tips nog steeds last van maagzuur? Neem dan contact op met je huisarts.

E-book Yes! Ik wil gezonder leven

Download het e-book: Yes! Ik wil gezonder leven.

Word een MooiSlank Club Member om het gratis e-book te downloaden. Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt een downloadlink in jouw mailbox.

Ebook2

You have Successfully Subscribed!