fbpx

Het tekort wat bijna iedereen heeft en hoe je het kunt oplossen.

Omega 3-vetzuren zijn ‘goede’ meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige ALA en de dierlijke visvetzuren EPA en DHA.

Omega 3 is heel gezond voor de mens en essentieel om goed te kunnen functioneren. Toch krijgen de meeste mensen te weinig van deze voedingsstof binnen. Dit kan veel problemen opleveren voor zowel je lichaam als je hersenen.

Waarom is omega 3 zo gezond?

  • Bij voldoende inname van EPA en DHA is er een verlaagde kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol.
  • Het stopt ontstekingen in ons lichaam.
  • Het is de essentiële bouwstof voor je hersenen en de ontwikkeling daarvan.
  • Er zijn aanwijzingen dat omega 3-vetzuren mentale problemen zoals gedragsstoornissen (zoals ADHD), dementie en depressiviteit verminderen.
  • Het is gezond voor zwangere vrouwen en hun baby. DHA draagt tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding bij aan een gezonde hersenontwikkeling en een goed netvlies van de baby.

Overgewicht

Omega 3 verzuren kunnen helpen om verdere gewichtstoename te voorkomen, of ondersteuning bieden bij gewichtsverlies. Ze zouden onder andere de verstoorde eetlust kunnen normaliseren en deze kunnen remmen.

Waar zit veel omega 3 in?

  • ALA vind je in plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie, walnoten, zeewier, avocado en groene bladgroente.
  • EPA en DHA zitten voornamelijk in vis, schaal- en schelpdieren. In vette vis (zalm, sardines en haring) zit het meeste visvetzuur, maar sommige eieren bevatten ook EPA en DHA.

Hoe kan een tekort aan omega 3 ontstaan?

  • Helaas krijgen de meeste mensen te weinig omega 3 binnen. Je hebt hierboven kunnen lezen wat voor invloed dit kan hebben op je gezondheid. Veel Nederlanders eten te weinig (of geen) vis en halen te weinig van deze vetzuren uit de voeding.
  • Naast het te weinig binnenkrijgen van omega 3 via je voeding is de kans groot dat je wel veel omega 6 binnenkrijgt. Dit is een andere groep vetzuren die vooral voorkomt in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, katoenzaadolie, sojaolie, mayonaise, koekjes en verschillende botersoorten zoals margarine en halvarine.
  • Te weinig omega 3 en te veel aan omega 6 kan zorgen voor een disbalans. Een overschot aan omega 6 verhindert een goede opname van omega 3 en bevordert daarnaast ontstekingen in het lichaam.

Wat is het advies?

  • Eet meer vette vis (ten minste één portie per week van 200 milligram, maar het liefst 3x per week)
  • Eet minder producten waar plantaardige oliën in wordt gebruikt. Hiervoor is het wel handig als je etiketten kunt lezen.
  • Eet je geen vis? Neem dan visoliecapsules, visolie of algenolie in.

Let op: een goed omega 3 supplement bevat alleen EPA, DHA en antioxidanten, en geen andere oliën of omega’s.

Bron: Charlotte Labee, Superfoodies

E-book Yes! Ik wil gezonder leven

Download het e-book: Yes! Ik wil gezonder leven.

Word een MooiSlank Club Member om het gratis e-book te downloaden. Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt een downloadlink in jouw mailbox.

Ebook2

You have Successfully Subscribed!