fbpx

“Pindakaas daar word je groot en sterk van.”

Iedereen kent deze reclame wel. Als kind dacht je dat je pindakaas moest eten om te groot en sterk te worden. Grote kans dat dat niet de reden is dat je bent gegroeid 😉

Het is voor velen nog steeds onduidelijk of pindakaas gezond is. Wat weet jij van pindakaas?

Enkele feitjes:

De pinda groeit aan de pindaplant en is afkomstig uit Zuid-Amerika. De eerste echte pindakaas werd rond 1890 in Midwest Amerika gemaakt en in 1948 kwam pindakaas in Nederland op de markt.

Pinda’s bestaan voor 50% uit vet. Pindakaas bevat ongeveer 60% vet.

  • Het merendeel van dit vet is gezond enkelvoudig onverzadigd vet.
  • Een kleiner deel bestaat uit gezond meervoudig onverzadigd vet.
  • Ongeveer 15% is het ongezondere verzadigde vet.

Het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten is dat de verzadigde vetten “slechte” vetten zijn omdat ze het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Onverzadigde vetten zijn juist goede vetten omdat ze bijdragen tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.

Sporters eten vaak pinda’s, omdat 25% uit eiwitten bestaat. Ook is de pinda een goede vleesvervanger, omdat ze voldoende eiwit, ijzer en vitamine B1 bevatten. De pinda past daarom heel goed in een vegetarische leefstijl.

De rest van de pinda bestaat uit koolhydraten en voedingsvezels. De pinda bevat ook veel vitaminen. Je kunt dus concluderen dat de pinda in een gezond voedingspatroon past. Maar dan hebben we het over de pinda en niet over pindakaas …

De pindakaas die wij kennen bestaat meestal niet voor 100% uit pinda’s. Het zijn de toevoegingen die het ongezond maken. Pindakaas bevat ongeveer 80-85% pinda’s. De rest bestaat uit toevoegingen: palmvet, zout en suiker. Tegenwoordig is de “gezonde” pindakaas van 100% pinda’s ook in de supermarkt te koop, maar je kunt het ook gemakkelijk zelf maken. Het enige wat je nodig hebt zijn 250 gram pinda’s zonder vlies en een snufje zout.

Bereidingswijze:

  1. Rooster de pinda’s zonder olie in de pan. Let op want ze kunnen snel zwart worden.
  2. Laat de pinda’s afkoelen en stop ze daarna in de foodprocessor.
  3. Voeg wat zout naar wens toe en mix de pinda’s totdat er een smeuïg geheel ontstaat.
  4. Schenk de pindakaas in een schone pot en bewaar op een koele plek.

Maak jij zelf weleens pindakaas?

Leuk weetje: de pinda is geen noot, maar een peulvrucht met daarin twee of drie zaden. Omdat de pinda qua eigenschappen en samenstelling op noten lijkt, wordt de pinda in de gezondheidsrichtlijnen toch tot de noten gerekend.

E-book Yes! Ik wil gezonder leven

Download het e-book: Yes! Ik wil gezonder leven.

Word een MooiSlank Club Member om het gratis e-book te downloaden. Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt een downloadlink in jouw mailbox.

Ebook2

You have Successfully Subscribed!