fbpx

Ik hoor steeds vaker dat mensen geen gluten eten of zoveel mogelijk proberen te mijden. Is dit een modeverschijnsel of is gluten ongezond?

Om te begrijpen of je een glutenintolerantie hebt of zelfs coeliakie zal ik je uitleggen wat gluten is en in welke voedingsmiddelen gluten zit.

Gluten is een eiwit dat in bepaalde granen voorkomt. Glutenbevattende granen zijn bijvoorbeeld tarwe (waaronder spelt) rogge en gerst. Gluten geeft elasticiteit en stevigheid aan deeg, waardoor brood zijn luchtige structuur krijgt en pasta stevig is.

Gluten zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen, zoals in brood, beschuit, crackers, havermout, gebak, koekjes, pizza, pasta, mie, bier, bulgur en couscous. Ook zit het in producten waarin een glutenbevattend bindmiddel is gebruikt, zoals soep, saus, worst en bepaalde soorten gehakt. Zoals je kunt lezen komt gluten veel voor in ons huidige voedingspatroon.

Hoe herken je klachten van een glutenintolerantie? 

Veel huisartsen plakken de stempel ‘stress’ op vage klachten zoals diarree, een gezwollen buik, hoofdpijn of vermoeidheid. Er is nog te veel onwetendheid over gluten bij artsen en bij mensen zelf. Veel van de klachten kunnen we namelijk ook relateren aan andere aandoeningen. Het lastige van een glutenintolerantie is dat de symptomen erg verschillen per persoon en ook in hevigheid.

Ook kunnen gewichtsverlies, bloedarmoede, eczeem, huidaandoeningen, botontkalking, verminderde eetlust of zelfs vruchtbaarheidsproblemen te maken hebben met een glutenintolerantie.

Coeliakie

Als je chronisch intolerant (glutenovergevoeligheid)  bent voor gluten spreken we over coeliakie. Dit is een veel voorkomende darmziekte en is niet te verwarren met een allergie.

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen zijn eigen weefsels. Door de reactie van het lichaam op gluten verdwijnen bij coeliakie de darmvlokken en beschadig het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor kunnen voedingsstoffen veel minder goed worden opgenomen. Coeliakie is een erfelijke ziekte.

Om erachter te komen of je coeliakie hebt zal er een bloedtest worden afgenomen. Als er in de bloedtest antistoffen worden ontdekt volgt een biopsie van de dunne darm, ter bevestiging van de diagnose.

De oplossing

Heb jij last van bovenstaande klachten of ben je getest op coeliakie? Het beste is dan om geen gluten meer binnen te krijgen. Een glutenvrij dieet is tegenwoordig gemakkelijk te volgen. In de supermarkt vind je steeds meer glutenvrije producten en ook PowerSlim heeft een groot assortiment glutenvrije producten. (PowerSlim heeft zelfs een glutenvrij weekmenu ontwikkeld.)

Je zult merken dat je klachten redelijk snel verminderen. Je voelt je een stuk gezonder en je stoelgang wordt ook regelmatiger.

Conclusie

Is gluten ongezond? Voor de meeste mensen niet. De maag en darmen verwerken gluten goed. Maar merk je dat je regelmatig vermoeid bent en (darm)klachten hebt dan kun je altijd proberen om een tijdje glutenvrij te eten!

Bron: gezondheidsnet – voedselallergie.nl – voedingscentrum – Nederlandse Coeliakie Vereniging

E-book Yes! Ik wil gezonder leven

Download het e-book: Yes! Ik wil gezonder leven.

Word een MooiSlank Club Member om het gratis e-book te downloaden. Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt een downloadlink in jouw mailbox.

Ebook2

You have Successfully Subscribed!