fbpx

Inmiddels hebben we al een jaar met corona te maken. In iedere persconferentie benadrukt premier Rutte om je handen stuk te wassen om verspreiding van het virus te voorkomen. Ik heb smetvrees dus ik was mijn handen normaal al stuk, maar corona helpt niet mee. Ik blijf allerlei crèmes smeren, maar niets lijkt nog te helpen. Mijn handen zijn echt stuk. Kloven, scheuren, erg droog en ’s nachts word ik regelmatig wakker van de pijn. Iedereen die het advies van de premier opvolgt heeft dus stuk gewassen handen en is hierdoor juist extra vatbaar voor ziekten.

Hoe zien jouw handen eruit?

Schone handen zijn altijd belangrijk, maar de maatregel “was je handen stuk” lijkt mij niet de beste maatregel om corona te voorkomen. De premier heeft een enkele keer het belang van een gezonde leefstijl genoemd. Maar begint het niet allemaal bij een gezonde jij? Eet gezond, beweeg regelmatig, probeer voldoende uur te slapen en zorg voor voldoende ontspanning. Dat zijn de pijlers voor een gezonde leefstijl. En wie gezond leeft lijkt minder getroffen te worden door het virus (uitzonderingen daargelaten). Experts benadrukken dat een gezonde leefstijl al binnen enkele weken het immuunsysteem versterkt. Daardoor zal een corona-infectie minder ernstig verlopen.

Ga voor jezelf eens na hoe jouw leefstijl eruit ziet.

Gezond eten

Gezond en gevarieerd eten is van belang voor een gezonde leefstijl. Beperk jezelf tot drie (hoofd)maaltijden per dag. Eet kleine(re) porties, langzaam en met aandacht, veel (blad)groenten en zo min mogelijk fabrieksvoedsel. Eet minder tussendoortjes dan gebruikelijk omdat je nu minder in beweging bent. Als je zin hebt in een tussendoortje neem dan een stukje fruit. Ben je wel weer aan het sporten? Dan mag je 2 of 3 tussendoortjes per dag.

Regelmatig bewegen

Zorg ervoor dat je elke dag minimaal een half uur beweegt zodat je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt. Dat kan bijvoorbeeld door je huis eens grondig schoon te maken met de voorjaarsschoonmaak. De dagen worden langer en je hebt nu meer tijd en zin om schoon te maken. Maar hoeveel calorieën verbrand je nou met huishoudelijke taken:

– Badkamer schoonmaken: 400 calorieën per uur

– De vloer schrobben: 325 calorieën per uur

– Dweilen: 312 calorieën per uur

– Ramen lappen: 300 calorieën per uur

– Stofzuigen: 250 calorieën per uur

– Afstoffen: 170 calorieën per uur

– Afwassen: 160 calorieën per uur

– Strijken: 147 calorieën per uur

– De was doen: 146 calorieën per uur

– Het bed opmaken: 136 calorieën per uur

– Koken: 136 calorieën per uur

Je mag schoonmaken dus meetellen bij je dagelijkse half uurtje. Schoonmaken is nog nooit zo leuk geweest! 😉 Geen zin in de grote schoonmaak? Je kunt natuurlijk ook wandelen, fietsen, hardlopen, yoga of aan krachttraining doen om aan je beweging te komen.

Goede nachtrust

Goed slapen is net zo belangrijk voor je lichaam en geest als gezond eten. Gemiddeld hebben we 7 tot 8 uur slaap nodig per nacht. Nachtrust is het beste medicijn dat er is. We slapen maar liefst een derde van ons leven dus je kan maar beter zorgen dat je goed slaapt. Heb jij behoefte aan slaaptips? Op mijn Facebook en Instagram account komen regelmatig tips langs.

Voldoende ontspanning

Voor een gezonde leefstijl is het van belang om goed te kunnen ontspannen en je soms zelfs te vervelen. Voor iedereen is ontspanning anders. Jij weet zelf het beste waar jij van ontspant. Naast voldoende nachtrust en gezond eten is ook voldoende ontspanning een goed medicijn.

Stoppen met roken

Roken is een genotsmiddel, maar wel een met grote gezondheidsrisico’s. Rokers overlijden gemiddeld 10 jaar eerder dan niet-rokers. Gezien de schadelijke gevolgen van roken is de enige gezonde norm: niet roken.

Alcohol matigen

Elk glas alcohol dat je per dag drinkt, vergroot de kans op bepaalde chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, longkanker en dementia. 1 glas alcohol per dag verhoogt de kans op borstkanker bij vrouwen. Daarnaast wordt het risico verhoogd op het ontstaan van een beroerte. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Geen leuke feitjes. Natuurlijk kan een glas alcohol ook bijdragen aan ontspanning en gezelligheid. Het advies is om niet meer dan een glas per dag te drinken. Geniet maar drink met mate!

Een gezonde leefstijl draagt, op korte termijn, bij aan het niet of minder kans hebben op corona door het versterken van het immuunsysteem. Op de lange termijn draagt een gezonde leefstijl bij aan een gezonde levensverwachting: het aantal verwachte levensjaren in goede gezondheid. Was dus niet je handen stuk, maar ga werken aan een gezonde jij!

E-book Yes! Ik wil gezonder leven

Download het e-book: Yes! Ik wil gezonder leven.

Word een MooiSlank Club Member om het gratis e-book te downloaden. Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt een downloadlink in jouw mailbox.

Ebook2

You have Successfully Subscribed!