fbpx

We kennen het allemaal wel: een energiedip na een lange dag werken. Een lege koelkast. Of een luie zondagavond. Er zijn genoeg momenten waarop je in de verleiding komt om ‘even snel iets te bestellen’. Maar hoe gezond of ongezond zijn afhaalmaaltijden eigenlijk? En wat kan je helpen om gezonde keuzes te maken als je toch iets gaat bestellen?
Dat gaan we in deze blog samen uitzoeken!

Afhaalmaaltijden zijn snel en makkelijk

Een paar klikken en een dampende pizza of hamburger is onderweg. En dat is juist zo verraderlijk. Laten we eerlijk zijn: soms hebben we gewoon echt geen tijd of zin om zelf te koken. En dat is zo nu en dan ook helemaal niet erg. Maar afhaalmaaltijden zijn niet altijd de beste keuze voor onze gezondheid. Het ligt er natuurlijk wel aan waar, wat en hoeveel je precies besteld. 

Gezonde afhaalmaaltijden: waar moet ik op letten?

Het is absoluut niet verboden of uit den boze om zo nu en dan afhaalmaaltijden te bestellen. Er zijn echt wel manieren om gezond eten met de juiste voedingsstoffen, vitaminen en mineralen te bestellen. Zonder dat je te veel calorieën en koolhydraten binnenkrijgt. Zo heeft het soort eten dat je besteld al veel invloed op de voedzaamheid van je maaltijd.

Vrouw eet op een trap haar gezonde afhaalmaaltijd op.

De Thaise en Vietnamese keukens bieden van nature gezonde maaltijden op basis van veel vis en groenten. Bovendien gebruiken ze verse ingrediënten en worden gerechten grotendeels individueel vers bereidt.
Daarnaast is het goed om op je portiegrootte te letten. De porties van veel afhaalmaltijden zijn zodanig groot dat je er wel twee dagen van kan eten. Een kleinere portie betekent dat je niet gaat overeten.

Ook de gebruikte ingrediënten en bereidingswijze zeggen veel over hoe gezond afhaalmaaltijden zijn. Een gerecht met veel groenten en vis, en juist weinig koolhydraten en vet zijn aan te raden. Maar dat zegt niet altijd alles. Een salade klinkt natuurlijk gezond, maar als er vervolgens een vettige dressing overheen zit is het ineens niet meer zo gezond. En op het moment dat je groenten frituurt of bakt in veel olie geldt dat ook niet meer als gezond.
Bovendien kunnen bepaalde ingrediënten effect hebben op je eetlust en gezondheid. Zoals ingrediënten met veel koolhydraten en suikers bijvoorbeeld…


Witte rijst bevat veel koolhydraten. 

Koolhydraten worden door ons lichaam omgezet in glucose. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel. Je lichaam gaat hard werken om dit weer in normaal te krijgen waardoor je veel energie gaat gebruiken. Dit gaat op en neer, met als gevolg dat je snel weer trek hebt in meer. Je lichaam is immers hard aan het werk om alles in balans te houden. Daarom is sushi bijvoorbeeld, ondanks de verse vis, geen gezonde afhaalmaaltijd. 

Sushi bevat veel koolhydraten door de witte rijst.
Sushi bevat veel koolhydraten door de witte rijst

Afhaalmaaltijden en extra’s 

Naast het eten dat je gaat bestellen, is het vaak verleidelijk om vlak voor je de bestelling gaat afronden nog snel een paar extra bijgerechten in je winkelmandje te gooien. Zoals kroepoek, frietjes of een blikje fris. Maar ook chocolade donuts, brood of koekjes. Zo krijg je onnodige extra koolhydraten en calorieën binnen, ondanks een eventueel gezonde afhaalmaaltijd. En dat is natuurlijk zonde! Probeer de ongezonde extra’s dus te vermijden.
Heb je toch echt heel veel zin om iets naast je eten te bestellen? Niemand houd je tegen, maar kies dan wel voor de gezonde opties. Wat extra groenten, een flesje water of een kleine salade met de dressing apart kunnen dan de beste keuzes zijn.


Toch minder afhaalmaaltijden bestellen?

Dat is een mooi streven. Maar we hebben nog steeds weinig tijd om te koken na het werk, en op zondag zijn we nog steeds lekker lui. Wat kun je dan doen? Mealpreppen is een goede manier om toch vers en gezond te eten, zonder meteen afhaalmaaltijden te bestellen. 

Een bord met een verse maaltijd in plaats van ongezonde afhaalmaaltijden
Penne met kruidige kip en tomaatjes

De Penne met kruidige kip en tomaatjes van PowerSlim zijn goed van tevoren voor te bereiden. Maak een dag van tevoren alvast de saus met kip en tomaatjes en kook op de dag zelf vers de volkoren pasta. Binnen 10 minuten heb je een gezonde maaltijd en ook nog eens geld bespaard 😉Daarnaast zijn er nog veel meer snelle en gezonde recepten die helemaal niet veel tijd en energie hoeven te kosten. Zolang je maar zorgt dat je de juiste ingrediënten in huis hebt gehaald. Heb je een drukke werkweek voor de boeg? Plan goed vooruit wat je die week op welke avond gaat eten en doe in één keer de boodschappen.

Een bord met een gezonde maaltijd in plaats van ongezonde afhaalmaaltijden
Knoflook scampi met courgetti

De Knoflook scampi met courgetti van MooiSlank is ook in een handomdraai gemaakt als je de juiste ingrediënten bij de hand hebt. Binnen 15 minuten heb je een heerlijke verse maaltijd voor je neus.
En na een lange dag geeft een gezonde maaltijd met veel verse ingrediënten en weinig koolhydraten veel meer voldoening energie dan snelle, ongezonde afhaalmaaltijden.

E-book Yes! Ik wil gezonder leven

Download het e-book: Yes! Ik wil gezonder leven.

Word een MooiSlank Club Member om het gratis e-book te downloaden. Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt een downloadlink in jouw mailbox.

Ebook2

You have Successfully Subscribed!