fbpx

“Wat zijn jouw goede of gezonde voornemens?” Deze vraag heb je vast vaak gekregen de afgelopen weken. En, wat heb jij geantwoord? Afvallen, meer sporten, gezonder eten, minder alcohol drinken of stoppen met roken? Dit zijn de antwoorden die over het algemeen het meest worden gegeven. Erg goede voornemens met superveel voordelen voor je fysieke gezondheid en leefstijl natuurlijk!
In het begin gaat alles voor de wind en houd je je aan de gemaakte afspraken met jezelf. Maar als ik uit eigen ervaring mag spreken is het al na een paar weken ineens een stuk lastiger om de bal hoog te blijven houden.

Hoe komt dat? En wat kunnen we doen om wèl onze gezonde voornemens en leefstijl het gehele jaar 2022 vol te houden? Dat en meer lees je hier.

Gezonde voornemens volhouden: waarom is dat zo moeilijk?

Het is niet zo gek dat we het lastig vinden om onze gezonde voornemens het hele jaar vol te houden. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde mens zich zo’n 12 dagen netjes houdt aan de gemaakte gezonde voornemens. Maar niet veel langer. Nog geen twee weken dus! Daarna zakken we al snel weer terug naar ons “oude patroon”. En daar ligt ook meteen de oplossing van het probleem.

Je leefstijl is een patroon gebaseerd op je gedrag en bepaalde keuzes die je maakt. Een voornemen of een afspraak met jezelf brengt nog geen gedragsverandering tot stand. Daar is veel meer voor nodig. Wij mensen hebben ongeveer 40 dagen de tijd nodig om ons gedrag en bepaalde patronen daadwerkelijk positief te veranderen voor een langere periode. Dan is het zonde om na 12 dagen de handdoek in de ring te gooien met de gedachte het volgend jaar nog maar eens te proberen.
Onze gezonde voornemens hebben als doel om een positieve verandering in ons patroon en gedrag te brengen. En dat is een flinke uitdaging. Hoe kunnen we ons dan toch het hele jaar houden aan onze gezonde voornemens?

Lijst met kleine en makkelijke gezonde voornemens

Begin met kleine gezonde voornemens

Van de ene op de andere dag stoppen met roken of 5x per week naar de sportschool zijn flinke voornemens die niet voor iedereen zijn weggelegd. Maak om te beginnen in plaats daarvan kleinere behapbare voornemens die wel goed vol te houden zijn.

💪 Beweeg tenminste 10 minuten per dag
Je hoeft niet per se heel je fitness outfit aan om dagelijks anderhalf uur te zwoegen in de sportschool. Probeer in plaats daarvan eerst eens om tenminste 10 minuten per dag te bewegen. Al is het maar een extra keer per dag de hond uitlaten, met de fiets een boodschapje doen in plaats van met de auto of na het eten twee blokjes om wandelen.

💪 Haal minder ongezond eten in huis
Koop je elke week een zak chips of een reep chocolade bij de boodschappen? Probeer om ze niet in huis te halen, dan kun je op moeilijke momenten ook minder makkelijk terugvallen op ongezonde snacks. In plaats daarvan kun je juist gezonde snacks in huis halen, zoals de heerlijke Italiaanse Sinaasappel Biscuits van PS Food & Lifestyle.

💪 Maak een weekmenu en houd je eraan
Ga op zoek naar gezonde en voedzame recepten. Een heerlijke gevulde zalm met spinazie en pijnboompitten past goed in een gezond en afwisselend weekmenu bijvoorbeeld. Print een paar recepten uit en vervang koolhydraatrijke recepten of zelfs afhaalmaaltijden met deze gezonde gerechten. Zo kan je weer een week vooruit.

En nu volhouden!

Nu je kleinere gezonde voornemens hebt gemaakt die makkelijker vol te houden zijn, heb ik nog wat extra tips als stok achter de deur:

✔️ Zorg ervoor dat je voornemens behapbaar zijn. Niet alles hoeft in een keer. Je hebt een heel jaar de tijd dus smeer het uit. Stap voor stap!

✔️ Beloon jezelf! Je bent echt goed bezig en je mag er zijn. Laat zien dat je trots bent op je prestaties door jezelf af en toe te belonen voor je harde werk.

✔️ Wees lief voor anderen, maar zeker ook voor jezelf. Niet te streng zijn hoor, maar een gezonde dosis discipline is op z’n plaats.

Het is nooit te laat om van start te gaan. Dus maak vooral een begin, houd dit vast en bouw vanuit daar langzaam verder op als het goed voelt. En voor je het weet zijn je gezonde voornemens helemaal ingesleten in je gedragspatroon en leefstijl. 

E-book Yes! Ik wil gezonder leven

Download het e-book: Yes! Ik wil gezonder leven.

Word een MooiSlank Club Member om het gratis e-book te downloaden. Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt een downloadlink in jouw mailbox.

Ebook2

You have Successfully Subscribed!