fbpx

Bacteriën, gisten, schimmels. Klinkt niet bepaald lekker of gezond… Toch krijgen we dit dagelijks binnen door middel van gefermenteerd voedsel, en dat is maar goed ook. Het fermenteren van voedsel is namelijk niet alleen supergezond voor ons, maar ook nog eens heel lekker en leuk om zelf te doen! Wat is gefermenteerd voedsel, hoe gezond is het eigenlijk en hoe gaat het proces in z’n werk?
In deze nieuwe blog bespreken we van alles wat te maken heeft met verrot lekker en gezond voedsel: fermenteren.

Wat is gefermenteerd voedsel?

Fermenteren is een eeuwenoude conserveringstechniek. Vooral het pekelen van vlees en vis met zout was een veelgebruikte techniek. Dit deden ze vooral om voedsel langer te kunnen bewaren voor tijden van hongersnood. Door producten gecontroleerd te laten rotten met behulp van micro-organismen worden ze langer houdbaar. En zo ontwikkel je ook nog eens magisch lekkere smaken. Gefermenteerd voedsel heeft een kenmerkende fris-zure, ietwat pittige smaak. Om te fermenteren heb je micro-organismen nodig. Die bevinden zich in zout, melkzuur, gist of azijnzuur.

Dankzij deze ontdekking kunnen we nu, honderden jaren later, genieten van producten als wijn, tempeh, tabasco, augurken, zuurkool, yoghurt en allerlei ander heerlijk voedsel.

Fermenteren: Hoe gezond is het eigenlijk?

Vroeg of laat gaat al ons verse voedsel schimmelen of rotten. Hier is geen ontkomen aan. Door voedsel te fermenteren laten we verse producten gecontroleerd rotten. We voegen dan levende micro-organismen toe in de vorm van bacteriën, schimmels en gisten. Door warmte en vocht gaan ze zich ontwikkelen. Ze maken bepaalde enzymen aan die de eigenschappen van een versproduct veranderd. Zo veranderd de zuurtegraad, geur, smaak, houdbaarheid en verteerbaarheid.
Tijdens het fermenteren van voedsel komen er probiotica vrij. Deze gezonde darmbacteriën ondersteunen jouw immuunsysteem. Ze beschermen onze dikke darm tegen slechte bacteriën en ziektemakers. Daarnaast helpen probiotica bij het afbreken van stoffen die onze spijsvertering belasten, zoals lactose en suikers. Hierdoor heb je minder last van buikpijn, krampen of een opgeblazen gevoel.

Wist je dat… Gefermenteerd voedsel zelfs een positief effect op ons mentale welzijn kan hebben? Een dieet rijk aan gefermenteerd voedsel en veel vezels verlaagt het risico op stress en alle negatieve gevolgen van dien. Zoals depressie en zelfs dementie. Een psychobiotisch dieet vol goede darmbacteriën heeft dus een groot effect op onze hersenfuncties en mentale welzijn. Eigenlijk best logisch, aangezien onze darmen ook wel ons tweede brein worden genoemd.
Kom maar door met die probiotica!

Het fermenteren van voedsel brengt nog meer andere voordelen met zich mee. Gefermenteerd voedsel:
✔️ Helpt met het conserveren van een hoog vitamine C gehalte in groente en fruit.
✔️Vermindert de kans op cardiovasculaire ziekten en diabetes type 2.
✔️ Werkt bloeddruk- en cholesterol verlagend. 

Wat kun je allemaal fermenteren?

De volgende verse producten lenen zich uitstekend voor fermentatie:

🥬 Kool. Hier wordt onder andere zuurkool van gemaakt, superlekker en heel gezond. Probeer dit heerlijke recept met kabeljauw en zuurkool van PS. food & lifestyle eens, geschikt voor fase 1.
🍏 Appels. Appelazijn, een huisgemaakte gezonde frisdrank zonder suikers, zelfs een appelmosterd. Heerlijk veelzijdig stukje fruit dus!
🌶️ Pepers. Zelf je eigen tabasco maken? Met wat pittige pepers, wei, zout, azijn en 14 dagen de tijd is dat zo gepiept.
🥛 Rauwe melksoorten. Hier kun je allerlei alledaagse producten van maken, zoals kaas, yoghurt, boter en kwark.

Fermenteren kun je leren!

Zoals je hebt gelezen is gefermenteerd voedsel supergezond en brengt het vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Zoals gezonde darmen, minder kans op hart- en vaatziekten en zelfs minder kans op langdurige stress. Daarnaast kun je alle kanten op met het fermenteren van voedsel, bijna elk versproduct leent zich hiervoor. Het is zeker de moeite waard om je er meer in te verdiepen en om gefermenteerd voedsel meer in je dagelijkse voedingspatroon toe te passen.

Kun jij wel wat inspiratie gebruiken om lekkere en verse gerechten op tafel te toveren? Houd dan mijn Instagram pagina in de gaten. Hier komen regelmatig supergezonde, makkelijke recepten op die je helpen bij het behouden van een gezonde leefstijl.
Als lifestyle coach help ik je om een gezonde leefstijl en een gevarieerd eetpatroon te behouden. Tijdens een vrijblijvende coachingssessie werken we samen toe naar een gezonde leefstijl die helemaal bij jou past. Klik op de groene knop hier rechtsboven en wie weet zien we elkaar snel!

E-book Yes! Ik wil gezonder leven

Download het e-book: Yes! Ik wil gezonder leven.

Word een MooiSlank Club Member om het gratis e-book te downloaden. Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt een downloadlink in jouw mailbox.

Ebook2

You have Successfully Subscribed!