fbpx

Stress. We ervaren het allemaal weleens. Hoge prestatiedruk op het werk. Willen voldoen aan het “perfecte plaatje” in de media. Ziekte of overlijden van een naaste. Of veranderingen in je leven met een grote impact, zoals het kopen van een huis of het switchen van baan.
Stress heeft een hele grote invloed op ons dagelijks leven en stiekem ook op onze gezondheid. Maar wat is het nou precies? Hoe beïnvloedt stress je leven, en wat kunnen we doen om de negatieve gevolgen ervan te verminderen?
Lees snel verder over het derde en laatste geheim van een gezonde leefstijl: stress.

Wat is stress?

Stress ontstaat wanneer er in ons lichaam te lang te veel spanning zit. Je lichaam maakt dan 3 verschillende hormonen aan als reactie op die spanning. Dat zijn adrenalinenoradrenaline en cortisol. Deze hormonen helpen om goed om te gaan met de spanning die je op dat moment ervaart. Je krijgt hierdoor een extra dosis motivatie, concentratie en alertheid.
Je zou kunnen zeggen dat we altijd een beetje spanning nodig hebben om goed te kunnen presteren. Maar er zijn genoeg situaties waardoor we stress ervaren terwijl het helemaal geen toegevoegde waarde heeft. 

Een overvloed van deze stresshormonen, of als ze te lang in ons lichaam blijven zitten, kunnen juist een negatief gevolg met zich meebrengen. 

De invloed van stress op je gezondheid

Je lichaam heeft even de tijd nodig om zich weer volledig te herstellen nadat je een bepaalde mate van spanning hebt ervaren. Wanneer je langer last hebt van stress krijgt je lichaam niet voldoende tijd om zich te herstellen. Hierdoor kun je lichamelijke en emotionele klachten ervaren, zoals:

 • Hoge bloeddruk;
 • Maagklachten en spijsverteringsstoornissen;
 • Slaapproblemen;
 • Geheugen- en concentratieproblemen;
 • Verlaagd immuunsysteem;
 • Overmatig eten, drinken en/of roken;
 • Depressie en andere mentale klachten.

Deze klachten hebben direct invloed op je gezondheid. Langdurige stress of chronische stress maken het heel moeilijk om er een gezonde leefstijl op na te houden. En hoe langer je stress ervaart, hoe langer het duurt voordat je lichaam volledig is hersteld. 

Ongezonde leefgewoonten kunnen je minder stressbestendig maken.

Een slecht eetpatroon, overmatig alcohol of koffie drinken, onregelmatig slapen en te weinig lichaamsbeweging maken je meer vatbaar voor de negatieve gevolgen van stress. 
Vrouw leest een boek als vorm van ontspanning

Het is dus erg belangrijk om bewust te zijn van de mate van stress die je ervaart en hoe dit zich uit in je dagelijks leven. 
Maar wat kun je dan doen om de negatieve gevolgen van stress te verminderen?
Tips & tricks voor een gezonde leefstijl

Het is vrijwel onmogelijk om een volledig stressvrij leven te leiden. We kunnen wel gezonder en bewuster met stress omgaan en ons lichaam meer tijd geven om na een stressvolle gebeurtenis of periode te herstellen. Hoe?

 1. Weet wat je stressoren zijn 🧠
  Om je stress onder controle te houden is het belangrijk dat je weet welke dingen stress bij je veroorzaken. Zoek daarna naar manieren om hiermee om te gaan of om het volledig te vermijden.

 2. Zorg voor een gezond eetpatroon 🥗
  Gezonde voeding is cruciaal voor een goede lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid. Natuurlijke voeding zoals (blad)groenten, noten, zaden, eieren en gefermenteerde producten zijn een bron van GABA (Gamma-aminoboterzuur). Deze stof is een belangrijke neurotransmitter in onze hersenen met een kalmerende functie in het centraal zenuwstelsel. De perfecte tegenhanger van de stresshormonen dus! 

 3. 7-8 uur slaap per nacht 💤
  Tijdens onze slaap krijgt ons lichaam tijd om tot rust te komen en te herstellen. Zorg dus voor een stabiel slaappatroon en vermijd blauw licht van je telefoon of de tv minimaal 1 uur voor het slapengaan. Een goede nachtrust levert minder stress op.

 4. Meditatie 🧘🏽‍♀️
  Meditatie en ademhalingsoefeningen helpen om je bloeddruk te verlagen en kunnen zorgen voor een beter humeur. 

 5. Bewegen of wandelen in de natuur 🚶🏿
  Door te bewegen maakt je lichaam minder van het stresshormoon cortisol aan. In plaats daarvan maakt je lichaam het gelukshormoon endorfine aan. Beweeg lekker buiten in de natuur zodat je meteen wat extra vitamine D binnen krijgt en je hebt veel minder ruimte voor stress in je leven.

 6. Hobby’s/ ontspanning 😄
  De kracht van hobby’s is dat je je erin kunt verliezen; je kunt erin opgaan. Dan denk je even niet aan je problemen en uitdagingen. In plaats van tijd inplannen om specifiek aan stress te werken, plan je dan een moment in om iets te doen dat je zowel erg leuk vindt, als iets dat je stress onbewust lager maakt. Heel veel hobby’s zijn namelijk rustgevend en hebben een kalmerend effect op je geest.
Ontspanning op het strand

Gezonde voeding en beweging zijn niet alleen heel goed voor je, ze helpen je ook om een minder stressvol leven te leiden. Dankzij deze 3 geheimen kun je er een gezonde leefstijl op nahouden en genieten van de beste versie van jezelf.
De volgende keer bespreken we de oorzaken en symptomen van een burn-out, en hoe je hiermee om kan gaan.
Tot dan!

Liefs, Monique

E-book Yes! Ik wil gezonder leven

Download het e-book: Yes! Ik wil gezonder leven.

Word een MooiSlank Club Member om het gratis e-book te downloaden. Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt een downloadlink in jouw mailbox.

Ebook2

You have Successfully Subscribed!