fbpx

Vitamine C is de meest bekende weerstandsvitamine en is belangrijk voor voldoende energie, je zenuwstelsel, gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Bovendien bevordert vitamine C de opname van ijzer uit voeding.  Er zijn verschillende vitamines voor je weerstand: ze beschermen je tegen bijvoorbeeld griep en verkoudheid. Ook zorgt vitamine C voor de opname van ijzer en hormoonproductie. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 75 milligram. Dit haal je uit je voeding in combinatie met een goede multivitamine. Maar in welke voeding zit de meeste vitamine C?

Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen. Vooral in citrusfruit, kiwi’s, bessen, aardbeien en koolsoorten.

Sinaasappel: Eén sinaasappel van zo’n 130 gram bevat ongeveer 66 milligram vitamine C. Daarnaast leveren sinaasappels foliumzuur en vezels. Foliumzuur heb je nodig voor de vorming van rode bloedcellen, een goed functionerend zenuwstelsel en imuunsysteem. Vezels dragen bij aan een soepele stoelgang en zorgen ervoor dat je lang verzadigd blijft na het eten.

Kiwi: Een kiwi is echt een vitaminebom! Ze bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel. Ook zijn ze rijk aan vezels en dus goed voor je spijsvertering. Een kiwi van 75 gram is goed voor zo’n 59 milligram vitamine C. Kiwi kun je beter niet in combinatie met melkproducten eten. Het bevat namelijk een eiwit afbrekend enzym: actinidine.

Zwarte bes: De zwarte bes, het neefje van de rode bes, bevat veel vitamine C én vitamine E. Hij wordt ook wel de cassisbes genoemd. De wat doffe vruchtjes hebben een typische, enigszins kruidige smaak.

Aardbeien: In deze schijnvrucht zit een grote hoeveelheid vitamine C. Een schaaltje gevuld met 100 gram van deze overheerlijke zomerkoninkjes bevat zo’n 60 milligram vitamine C. Aardbeien bevatten weinig calorieën: 100 gram zo’n 29 kilocalorieën.

Spruitjes: Veel mensen houden er niet zo van, maar tegenwoordig smaken ze veel minder bitter dan vroeger. Dus geef ze nog eens een kans, want 100 gram spruitjes is goed voor wel 132 milligram vitamine C.

Boerenkool: Van deze winterse koolsoort eten we de bladeren. Boerenkool levert veel antioxidanten, gezonde mineralen zoals mangaan, koper en calcium en de vitamines A, B2, B6, E en C. 100 gram boerenkool bevat zo’n 120 milligram vitamine C. Vaak wordt gewacht met het oogsten tot er nachtvorst overheen is gegaan. Door de kou wordt het zetmeel omgezet in suikers waardoor de boerenkool minder pittig van smaak wordt.

Rode paprika: Je hebt paprika’s in de kleuren geel, groen, oranje en rood. De rode variant bevat de meeste vitamine C. De groene variant is eigenlijk de onrijpe vrucht. Paprika’s behoren tot de vruchtgroenten, net als tomaten, aubergines en courgettes. Botanisch gezien is paprika een fruit, maar we eten hem als groente. 100 gram rode paprika bevat 150 milligram vitamine C.

Al met al kunnen deze voedingsmiddelen een bijdragen leveren aan het optimaliseren van je weerstand. Toch is het beste geneesmiddel om zo verantwoord mogelijk te eten. Er zijn wel een aantal aandachtspuntjes:

1. Let er in deze periode op dat je niet teveel of géén zuivel inneemt. Deze zijn sterk slijmvormend. Eieren mogen wel. 

2. Probeer zoveel mogelijk koude gekoelde dranken en rauwe groenten te vermijden. Eet en drink dus vooral warme dingen. Eet langzaam en met aandacht.

3. Probeer fruit niet in de ochtend te eten, maar verplaats je fruitmoment naar de middag of avond.

4. Eet zo min mogelijk suiker.

Neem voldoende rust en ga op tijd naar bed. Als laatste tip: probeer je hoofd een beetje ‘koel’ te houden. Je mindset is bepalend voor succes en geluk.

Bron: Gezondheidsnet, PowerSlim en Yin Guŏ


E-book Yes! Ik wil gezonder leven

Download het e-book: Yes! Ik wil gezonder leven.

Word een MooiSlank Club Member om het gratis e-book te downloaden. Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt een downloadlink in jouw mailbox.

Ebook2

You have Successfully Subscribed!