fbpx

Bewegen is gezond. Dat weten we allemaal wel. Van kleins af aan krijgt beweging een prominente plek in ons dagelijks leven. Van sport try-outs op de basisschool tot zwem- en gymlessen op de middelbare school. Turnen, hockeyen of dansen met je beste vriendinnen waren misschien zelfs wekelijkse kost. En dat is maar goed ook. Beweging is niet alleen leuk om te doen, het is zelfs een cruciaal onderdeel van een gezonde leefstijl.

De vorige keer hebben we het gehad over het eerste geheim van een gezonde leefstijl, namelijk gezonde voeding. In deze blog gaan we het tweede geheim van een gezonde leefstijl ontrafelen: bewegen.

Bewegen – hoe werkt het?

We weten allemaal dat bewegen gezond is, maar wat gebeurd er nou eigenlijk in ons lichaam als we bewegen?
Elke beweging is in essentie het samentrekken van een combinatie van spieren in je lichaam. Hier hebben je spieren energie voor nodig. Dat krijgen ze in de vorm van zuurstof via het bloed of nuttige voedingsstoffen uit je voeding. In de eerste instantie verbruikt je lichaam de aanwezige voedingsstoffen in je lichaam tijdens het bewegen. Wanneer deze voorraad op is gaat je lichaam over op het verbranden van vetten om aan energie te komen voor je spieren. 

Je spieren verbruiken dus energie afhankelijk van hoe groot en hoe intensief een beweging is. Bij grotere en langere bewegingen waar je grote spiergroepen voor nodig hebt verbruiken je spieren dus meer energie. Zoals bij wandelen, fietsen of krachttraining. Je hart moet dan ook harder werken om die spiergroepen van voldoende zuurstof en spierenergie te voorzien.

Bewegen is het tweede geheim van een gezonde leefstijl

Bewegen – waarom is het zo belangrijk?

Regelmatig en voldoende bewegen is cruciaal voor een gezonde leefstijl. Je lichaam verbrandt hierdoor meer vet waardoor het vetpercentage in je lichaam afneemt. Je verlaagt de kans op Diabetes type 2 en op hart- en vaatziekten. Bewegen is ook goed voor je stofwisseling, bloeddruk en een betere energieverbranding. Het voorkomt overgewicht en heeft een positieve invloed op je gewicht. Je krijgt een betere conditie, sterkere longen en je zit lekkerder in je vel.
Maar bewegen is ook goed voor je mentale fitheid. Beweging gaat depressie tegen en vertraagt de ontwikkeling van dementie op latere leeftijd. Tijdens het bewegen maken je hersenen de stofjes endorfine, dopamine en serotonine aan. Hierdoor ervaar je minder stress. Gek genoeg werkt fysieke inspanning dus juist ontspannend. Je kunt er zelfs beter door slapen.

Het is alweer eind april en het weer wordt steeds een stukje beter. Perfecte tijd om lekker te gaan tuinieren! Wist je dat je door te tuinieren zo’n 350 calorieën per uur kunt verbranden? Een ideale manier dus om lekker te bewegen én om van de mooie natuur te genieten. 

Tips om bewegen leuk te houden

Om de dag naar de sportschool of een paar keer per week hardlopen is niet voor iedereen weggelegd. En dat is ook helemaal niet de enige juiste manier om te bewegen! Er zijn zoveel manieren om bewegen leuk en luchtig te maken.
Hier volgen een aantal leuke tips:

🏃‍♀️ Probeer iets nieuws. Er zijn zoveel leuke sportieve activiteiten om te ontdekken. Schrijf je een keer in voor een proefles of een gratis try out en laat je verrassen. Misschien ontdek je wel jouw nieuwe manier van bewegen of je nieuwe favoriete sport.

🏃‍♀️ Daag jezelf uit. Probeer elke keer dat je gaat sporten of bewegen om nèt een stapje meer te doen dan de vorige keer. 11 herhalingen in plaats van 10. Of net een paar honderd meter extra wandelen dan de vorige keer. Probeer je persoonlijk record elke keer een klein stukje te verleggen. Je zult merken dat je lichaam elke keer ook meer kan hebben. 

🏃‍♀️ Beloon jezelf. Je bent goed bezig en je mag er zijn! Door jezelf zo nu en dan te belonen na het bewegen of sporten houd je het leuk voor jezelf. Probeer bijvoorbeeld eens deze lekkere en healthy chocolade snack van P.S. Food & Lifestyle. Je hebt het verdient!

🏃‍♀️ Zorg voor een goede planning. We hebben het allemaal druk. Voldoende bewegen kan er dan ook makkelijk bij inschieten. Dit kun je voorkomen door je activiteiten vooruit te plannen en bewust tijd vrij te maken om te bewegen. Een dag heeft 24 uur. Dat is meer dan genoeg om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid beweging van 30 minuten te komen 😉

Bewegen is het derde geheim van een gezonde leefstijl

Voldoende bewegen is dus onmisbaar in een gezonde leefstijl. We hebben net kort besproken dat het zelfs helpt tegen psychische klachten en stress. De volgende keer gaan we daar dieper op in en bespreken we het derde en laatste geheim van een gezonde leefstijl: stress.

Tot dan!

 

E-book Yes! Ik wil gezonder leven

Download het e-book: Yes! Ik wil gezonder leven.

Word een MooiSlank Club Member om het gratis e-book te downloaden. Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt een downloadlink in jouw mailbox.

Ebook2

You have Successfully Subscribed!