fbpx

Wat is buikvet?

Buikvet is vetweefsel in de buikholte en is een actief orgaan. Ja, je leest het goed! Er zijn twee soorten buikvet: subcutaan en visceraal buikvet. Subcutaan vet zit vlak onder de huid en komt voor bij maag, bovenarmen, heupen en dijen. Dit is het vet dat voor iedereen zichtbaar is. Visceraal vet is niet zichtbaar en ligt rondom de interne organen en beschermt deze ook. Ook slanke mensen kunnen een hoge viscerale vetwaarde hebben. Dit heeft alles met een ongezond voedingspatroon te maken.

Lichaamsvet maakt hormonen aan en regelt je honger en verzadigingsgevoel. Het levert energie aan ons lichaam. Tevens kan het ook je stofwisseling in de war schoppen en je weerstand ontregelen. Als vet op je heupen of billen zit is het minder schadelijk dan rond je middel of buik. Subcutaan vet is nodig om te overleven. Het houd je bijvoorbeeld warm in de winter. Als het echter te veel wordt dan kan er overgewicht ontstaan.

De vetcellen in je buik zitten klem tussen je organen, waardoor ze minder snel tot grote cellen kunnen groeien en sneller vol zitten. Als je lichaam meer vet wilt opslaan past dit er niet meer bij en verplaatst dat vet naar andere plekken in je lichaam. Vetcellen kunnen zich verplaatsen naar je spieren, lever en je hart. Tevens kan het leiden tot ontstekingen en hoge bloeddruk wat allerlei gezondheidsproblemen met zich mee brengt.

Spieren en Lever (leververvetting)

In je lever en spieren zal door de verplaatsing van vetcellen de suikerstofwisseling ontregelen. Je wordt minder gevoelig voor de werking van insuline en op den duur kan daardoor diabetes type 2 ontstaan. Leververvetting is een echte sluipmoordenaar. Je lever zal verschrompelen en wordt heel ziek. Uiteindelijk kun je zelfs leverkanker krijgen. Leververvetting is alleen te zien op een scan.

Hart

In je hart kan het extra vet ervoor zorgen dat je hart minder goed kan pompen.

Ontstekingen

Doordat hormonen uit balans raken worden er ontstekingsstofjes aangemaakt. Deze cellen worden zeer lokaal gemaakt, waardoor je geen ontsteking voelt of ziet. De ontstekingscellen kunnen zelfs je hersenen bereiken wat kan leiden tot depressie en insuline resistentie (diabetes type 2 en overgewicht).

Hoge bloeddruk

Vet is een orgaan dat honderden verschillende hormonen aanmaakt. Eén daarvan is een hormoon dat de bloeddruk in balans houdt. Teveel vet kan zorgen voor een verstoring van dit hormoon. Hoe groter ons buikvet, hoe hoger de bloeddruk.

Cortisol (stresshormoon)

Cortisol wordt aangemaakt in de bijnier. Maakt jouw lichaam te veel cortisol aan dan kun je dat vaak zien aan een dikke buik en paarse striae. Tevens blijkt uit onderzoek dat mensen met veel stress eerder last hebben van depressie, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes. Veel mensen met obesitas (BMI hoger dan 30) zitten hoger in hun cortisol.

Slecht slapen

Je kunt door ongezond eten, stress, te weinig beweging en slaaptekort overgewicht krijgen. Onderschat slecht slapen dus niet! Dit kan leiden tot een verstoring van je biologische klok. Je zult een gevoel hebben dat je meer honger hebt en dus ook meer snack trek.

Hoe kom je van buikvet af? De oplossing!

  • Gezond eten en meer beweging

Meestal door een combinatie van gezond eten en voldoende beweging. Het is cliché, maar waar. Het is altijd goed om te bewegen én om aan krachttraining te doen. Om van je buikvet af te komen heeft het weinig zin om buikspieroefeningen te doen. Die helpen niet tegen buikvet. Wel om je spieren sterker te maken en je spiermassa te laten stijgen. Train de grote spiergroepen zoals je benen, rug en romp om meer te verbranden. Je zult merken dat je sneller buiten adem bent als je deze spiergroepen traint. Meer bewegen in de vorm van fietsen, hardlopen of stevig doorlopen helpen ook bij het verminderen van buikvet. Wees dus de gehele dag door actief!

  • Reduceer stress

Zoals eerder besproken is het stresshormoon cortisol een boosdoener als het gaat om de opslag van buikvet. Ga voor jezelf na wat jou stress geeft en ga daarmee aan de slag. Je kunt hierbij denken aan ontspanningsoefeningen of vaker “nee” zeggen. Als lifestyle coach kan ik je ook helpen om je stress te reduceren. Wil je meer weten over hoe je kunt ontspannen? Lees dan de blog over ontspanning.

  • Slaap 8 uur per nacht

Gemiddeld genomen heb je zo’n 8 uur slaap per nacht nodig van kwalitatief goede slaap. Zorg dus dat je op tijd naar bed gaat en pas je slaapgewoontes zo nodig aan.

  • Beperk je alcohol inname

We weten allemaal dat alcohol niet goed is voor onze gezondheid. Het bevat veel extra calorieën (7 kcal per gram alcohol) wat we ongemerkt binnen krijgen en wegdrinken. Ons lichaam moet heel hard werken om de alcohol af te breken en gooit de rem als eerste op de vetverbranding. Dat wil je niet! Denk dus goed na voordat je een glas alcohol nuttigt.

  • Ga PowerSlimmen (of volg een koolhydraatarm dieet)

In een koolhydraatarm dieet beperk je de suikers en de zetmelen. Door een lage inname van koolhydraten schakelt het lichaam na drie tot vijf dagen over naar de ketose fase (volledige vetverbranding) Hierdoor raak je vetmassa en dus ook buikvet kwijt. Ook heeft het een positieve invloed op je insuline. Je hebt eerder kunnen lezen wat de invloed is van insuline op je buikvet.

Helaas komt niet iedereen met deze tips van zijn buikvet af. Een deel is genetisch bepaald, medicatie kan van grote invloed zijn en bepaalde ziektes zorgen ervoor dat zelfs als je gezond leeft je lichaamsvet met bovenstaande aanpassingen niet veel minder wordt. Maar blijf vooral positief! Als jij een gezonde leefstijl hanteert doe je er alles aan om je buikvet te beperken.

Hoeveel buikvet heb je?

Meet jij weleens de centimeters rond je middel of je buik? Je navel verplaatst zich niet dus je kunt het beste meten op navelhoogte. Vrouwen mogen een buikomvang van maximaal 88 cm hebben en mannen maximaal 102 cm.

Wil je precies weten wat jouw vetpercentage en visceraal vet is? Maak dan een afspraak bij MooiSlank.

E-book Yes! Ik wil gezonder leven

Download het e-book: Yes! Ik wil gezonder leven.

Word een MooiSlank Club Member om het gratis e-book te downloaden. Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt een downloadlink in jouw mailbox.

Ebook2

You have Successfully Subscribed!